Yol Çizgileri nedir ve ne anlam İfade eder ?


Yol çizgilerine ne anlam ifade eder ?
Değerli ziyaretçilerimiz bu makalemde sizlere yol çizgileri hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Nedir bu yol çizgileri ? Günlük trafikte hepimiz gördüğü ama üzerine yorum dahi yapmadığı ama ne anlama geldikleri hakkında hiçbir fikrimiz olmayan yol çizgileri …İşte aşağıda maddeler halinde bu konuda sizlere bir şeyler sunmaya çalışacağım.
KESİK ÇİZGİ
Kesikli yol çizgisi görüsü açık, düz yol kesimlerine çizilir. Bu çizgi boyunca kurallara uymak trafik tehlikeye düşmemek kaydıyla öndeki aracı geçmek gibi sebeplerle şerit değiştirebileceğimizi bildirir.
DEVAMLI ÇİZGİ
Bu çizgi boyunca hiçbir sebeple sol seride geçilmez ve üzerinden gidilemez. (Tırmanma şeridi bulunan üç şeritli ve iki yönlü yol kesimlerinde en sağdaki seride geçme hali müstesna).Öndeki araçları geçmenin yasak olduğu kavsak, tepe üstü, dönemeç, yaya geçidi, köprü, tünel gibi yerlerin yaklaşımında çizildiği için şerit değiştirilemez.
KESİK VE DEVAMLI ÇİZGİ YAN YANA İSE
Bu çizgi boyunca araçlara en yakın olan çizginin anlamına göre hareket edilir. Kesikli çizgiye yakin olan araç şerit değiştirebilir, düz çizgiye yakın olan araç şerit değiştiremez .
PARALEL DEVAMLI ÇİZGİ
Bu çizgi taşıt yolunu bölünmüş yol durumuna getiren ayırıcı (Rötuş) anlamındadir.Bu Çizgiler boyunca karsı yönden gelen trafik için ayrılmış yol bölümüne girilmez.
OKLU ÇİZGİLER
Gidişe ayrılmış çok şeritli yollarda sürücülerin yapmak zorunda oldukları hareketleri göstermek maksadıyla taşıt yoluna yazılan yazılar ve çizilen işaretlerdir. Özellikle kavsak yaklaşımlarında, gidilecek yöne göre uygun seride girilmesini hatırlatır.
Yol Üst Çizgileri
Geçilmez. Bu çizginin geçiş amacıyla dahi hiçbir zaman ihlal edilmemesi gerekir.
Bir Yönde Geçiş
Kesik çizgi tarafındaki taşıtlar bu çizgileri geçiş amacıyla ihlal edilebilirler. Ancak sürekli çizi tarafındaki taşıtlar geçiş amacıyla bu çizgileri ihlal edemezler.
Dur Çizgisi
Bu çizgiye geldiğinizde mutlaka durmalısınız.
Kavsak okları
Kavşaklara yaklaşımda hangi şeritlerdeki taşıtların hangi yöne döneceklerini belirtir.
Kısıtlanmış alan
Çapraz çizgilerle taranmış alana girilmemelidir.
Park yapılmaz hattı
Bu şekilde işaretlenmiş alanlara park yapılmamalıdır.
Yaya geçidi
Yaya geçitlerinde yayaların geçişlerine izin verilmelidir.
Gerekli durumlarda bu çizgiye geldiğinizde mutlaka durmalısınız.
Şerit Ayırma Çizgisi
Ayni veya ters yönlü trafik akışı olan şeritleri ayırmada kullanılabilir. Geçişlerde bu çizgi gerektiğinde ihlal edilebilir.
Yazar.: Hakan Kaya ( Lütfen link vermeden yayınlamayınız )