Yeni Otomobiller Neden Daha Dayanıksız?


Dayanıklılık sizce nedir? Basitçe kolay arıza çıkarmayan, kolay hasar görmeyen, kolay eskimeyen olarak tanımlanabilir. Dayanıklılıktan kastım çarpışma güvenliği değil, uzun bir kullanım ömürü.
Dünyanın günümüzdeki düzeni her ne kadar bizleri tüketime yönlendirse ve yeni olanı satın almaya zorlasa da yine aynı düzenin getirmiş olduğu maddi imkansızlıklar sebebiyle zorlukla satın alabildiğimiz otomobillerimizin dayanıklı olmasını isteriz.
Otomobil markaları da günümüzde her sektörde olduğu gibi, tüketicileri sürekli yeni modeli satın almaya yönlendirmek istedikleri için dayanıklı üretim yerine hafif ve ucuz malzemelerle otomobiller üretmeye başladılar. Artık eskisi kadar uzun süre dayanmayan, çabuk eskiyen, kötü kokan, sert ve adi malzemeler daha sık kullanılır oldu. Üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesinde önemli rol oynayan bu genel durum, dünyanın gidişatı ile paralellik arz ediyor.
Otomotiv sektöründe de, “daha iyi olanı nasıl üretirim?” yerine arık “daha fazla nasıl kar ederim?” sorusunun ön plana geçtiğini gözlemliyoruz. Kimi markalar halen dayanıklı olarak bilinen imajlarını korumaya çalışırken çoğu marka bunun aksine yalnızca odaklandıkları alanlarda en iyi olmaya çalışıp, dayanıklılığı bilinçli bir şekilde ikinci plana atmaktalar. Bazı markalar var ki, lüks ve pahalı ürünler ürettikleri halde hiç dayanıklı değiller. Bazıları ise çok dikkat çekmedikleri halde son derece uzun ömürlü ve dayanıklı ürünler üretebiliyorlar.
Dayanıksız malzemeler ile imal edilen otomobiller daha sık arıza çıkarıyor ve eğer garanti süresi bitmişse, kullanıcısını tabiri caizse haraca bağlıyorlar. Kimi markalar ise garanti süresini çok uzun tutarak yüksek yetkili servis bakım tutarlarıyla müşterilerini baş başa bırakıyorlar. Dünyaca ünlü araştırma kuruluşları, markaların garanti departmanlarına yapılan başvurulardan yola çıkarak bir memnuniyet anketi hazırlıyorlar. Bu anketlere internet üzerinden ulaşmak mümkün. Yeni bir otomobil almadan önce iyi bir araştırma yapmak şart.
Almanya gibi bazı ülkelerdeki yasaların, yeni otomobil alımına teşvik etmesi, eski araçlara yüksek vergiler getirmesi, çevre kirliliğinin ve küresel ısınmanın önüne geçmek için her geçen gün sıkılaşan emisyon normları, yıldan yıla zorlaşan güvenlik standartları, otomobilleri çok uzun süre kullanmamıza engel teşkil eden fakat çevre ve insan hayatını korumayı amaçlayan pozitif etkenler. Tüm bu pozitif ve negatif etkenlerin otomobillerin ortalama kullanım ömrünü ortalama 4 yıla düşürmesi, üreticilerin de artık daha dayanıksız otomobiller üretmesiyle sonuçlanıyor.
Yeni aldığınız otomobilinizin kitapçığına bakın: “Otomobilin kullanım ömrü 10 yıldır” yazar. Hatırlayın; eskiden bu 20 yıl idi…!
Saygı ve sevgi ile
Kaynak: Oto Guncel