2 el arabaOto haber

Yaz lastiğini takarken dikkat edilecek noktalar?

Kıymetli oto severler yaz lastiklerini kullanmadan önce mutlaka yapılması gerekenler konusunda sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

1 Aralık 2014 tarihinde yürürlüğe girerek 4 milyondan fazla yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için uygulanan zorunlu kış lastiği kullanımı, 1 Nisan itibari ile sona ermiştir.

Binek araçlar için zorunlu olmasa da çoğunluğun güvenlik ve huzurla araç sürmek maksadıyla taktırmış oldukları kar lastiklerini artık çıkarıp yerlerine 4 mevsim veya yaz lastiklerini takma zamanı geldi.

Yaz lastiklerini takarken dikkat edilecek noktalar nelerdir?

Kış yani kar lastikleri, ısınan havaların etkisi ile +7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sürücülere sağladığı avantajları yitirmektedir. Bu sebeple performansı artırmak ve güvenli sürüş için yaz lastiklerine zamanında geçmek çok önemlidir. Bu sebeple;

Diş derinliğinin önemi: 

Takacağınız yaz lastiğinin diş derinliğini kontrol edilerek  1.6 mm’den daha az olmaması gerekmektedir. Eğer lastiğiniz 1.6 mm’den daha az diş derinliğine sahipse lastiklerin yol tutuşu, fren mesafesi, yakıt tüketimi gibi konular sizin başınızı ağrıtacaktır. Bu sebeple yaz lastiğinizi yenileyiniz.

Lastik Aşınmaları kontrol ettirin: 

Lastikleriniz ustasına kontrol ettirilerek diş, topuk, yanak ve sırt kısımlarına bakılmalı lastiğin herhangi bir yerinde aşınma, delinme, yıpranma ve yırtılma v.b. varsa riske girmeden müdahale edilmeli mümkünse yenisi ile değiştirilmelidir.

Doğru lastik ve janta monte ettirin: 

Mümkünse aracın orijinal jantları kullanılmalı ve eğer orijinal jant yoksa doğru ve uygulama yapılmak sureti ile lastikler monte edilmelidir.

Aracınıza uygun hava basınç kontrolü : 

Havaların ısınması ile genleşmeler meydana geleceğinde Yaz lastiğinizi taktıktan sonra basınç ayarları fabrika kullanım kitapçığında belirtilen miktarda uygulanmalıdır. Lastik hava basınçları sık sık ve lastikler soğuk iken kontrol edilmeli ve tamamlanmalıdır.

Şunu bilmelisiniz ki aracınıza taktıracağınız uygun lastik ve kullanım kitapçığında yazılan uygulayacağınız hava basıncı ile lastiklerden daha fayda sağlayacaksınızdır. Yüksek basınçlı lastikler daha tez aşındığı gibi yol kavramaları zorlaşmakta dolayısıyla sizlere kaza davetiyesi çıkartmaktadır.

Rot Balans ayarı: 

Yeni lastik takıldığı için mutlaka rot ve balans ayarı yaptırmalısınız.

Lastiğin montaj aşaması:

Unutulmaması gereken nokta ise lastik jant ’a takılırken bijonların tam kavraması maksadıyla karşılıklı her iki bijonları beraber sıkarak kavraması sağlanmalı bu şekilde oluşabilecek aksiliklere karşı önlemimizi almış oluruz.

Kaynak: otosorgulama.com

Yazar: Ömer Çelik Oto Ustası

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu