Oto haber

TŞOF Başkanı “Kamyoncu da Hükümetten Müjde Bekliyor”

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, kamyoncu esnafının da müjde beklediğini belirtti.

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, şoför esnafının hükümetten beklentilerinin yüksek olduğunu, kamyoncu esnafının da müjde beklediğini belirtti.

Apaydın, yazılı açıklamasında, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, ticari taksi, minibüs, servis aracı ve özel halk otobüslerinin yenilenmesi halinde ÖTV’nin alınmaması, minibüslerden otobüs tarifesine göre vergi alınmasıyla ilgili uygulamanın düzeltilmesi, raylı sistem ve metro hatlarında servis araçlarının hizmet vermeye devam etmesi, ticari araçlara takılacak güvenlik sistemlerinin vergi matrahından düşülmesi ile özel halk otobüsü tanımının Karayolları Taşıma Kanunu’na eklenmesine ilişkin açıklamalarının şoför esnafını çok sevindirdiğini bildirdi.

Diğer beklentiler için Federasyon olarak ilgili Bakanlıklarla görüşmelerinin devam ettiğini belirten Apaydın, Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında alınması zorunlu olan K1-K2 gibi yetki belgelerinin üyelere, TŞOF ve bağlı meslek odalarınca verilmesini istedi.

Şehiriçi ticari taksilerin yetkilendirildikleri belediye sınırlarından herhangi bir noktaya, aynı yolcuyu taşımak ve kalkış noktasında gerekli belgenin düzenlenmesi şartıyla çift yönlü (gidiş dolu-dönüşü dolu) taşıma yapmalarını imkan tanınmasını istediklerini ifade eden Apaydın, iki ayrı nokta arasında taksilerin götürdükleri yolcuyu geri getiremediklerini anımsattı.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre C2 yetki belgesi sahiplerine, sonradan yapılan değişiklikle uluslararası ve yurtiçi ticari eşya taşımacılığı yapma yetkisi verildiğini bildiren Apaydın, “Yurtdışından ucuza aldıkları akaryakıtla varış güzergahındaki illerden boş gitmemek amacıyla bazen maliyetine bazen de maliyetinin altında bir fiyatla mal taşıyarak haksız rekabet yapılmaktadır.

Kamyoncu esnafı ve C2 yetki belgesi olmayan TIR sahipleri mağdur olmaktadır. Bu haksız rekabetin önlenmesi için ‘uluslararası veya yurtiçi taşıma yapabilir’ ayrımına gidilmelidir. Yurtiçi eşya taşımacılığında ‘ton x kilometre’ esasına göre taban fiyat belirlenmeli.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yurtiçi yolcu taşımacılığında uygulamaya koyduğu taban fiyat uygulamasını, yurtiçi eşya taşımacılığında da uygularsa esnaf para kazanır” ifadesini kullandı.

Yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araç şoförlerinin almak zorunda oldukları mesleki yeterlilik belgesi (SRC) sınavlarında başarı oranının yüzde 25, ehliyet sınavlarında ise bu oranın yüzde 75 olduğunu belirten Apaydın, Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavında başarı ortalamasının yüzde 60’lar seviyesine çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Şehiriçi yolcu taşıma hizmeti yapan araçlara, engellilerin erişimine uygun hale getirilmesinde geçiş süresi tanınması gerektiğini, esnafın yeterli üretim olmadığı için mevcut araçlarını yenileyemediğini bildiren Apaydın, Maliye Bakanlığınca alınan önlemler ve yapılan denetimlere rağmen başta kaçak akaryakıt olmak üzere 10 numara yağın halen yoğun bir şekilde satıldığını, vergi kaybıyla haksız rekabete yol açan, insan sağlığı açısından tehlike yaratan bu durumun önlenmesinin esnaf açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Apaydın, sorunun çözümü için esnafın akaryakıta ödediği KDV’nin iadesi dahil çeşitli alternatiflerin hayata geçirilmesini talep etti.

TRAMER SORGULAMA

 

Kaynak : ajanslar

Yazar: Hakan Kaya

Daha Fazla Göster

5 Yorum

  1. Sayin baskanim 25senelik esnafinim esnaf odainim kayitli ticaret gazetesi olmadan udy vermiyorlar ben 25yil odediyim aidat haram zehir zikim olsun bizi esnaf saymiyorlar parasi oladan yana kanununuz baskan

  2. Sayın başkan tır şöförü olarak,
    C2 belgeli araç sahiplari yurt içinde rekabete
    Yol açmaktadır,
    K 1 belgeli araçları zor durmda bırakmaktadırlar
    Lüt fen buna bir an evvel çözüm bulun,
    Src lerde 5 yıllık ehliyeti olanlara src direk verilmelidir,
    Yurt içi eşya taşımacılıkda,
    Km ton bedeli uygulanmalıdır,
    Saygılar

  3. Sayın başkanım K1 belgesinde yeni ve eski olanın arasındaki farkın düzeltilmesi eski belgesi olan 1980 model bir arabayla çalışıyor yeni belgeli sürekli model yükseltmek zorunda buna bir çare gerek

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu