Lpg’li ve Otogaz’lı Araçlarda Dikkat Edilmesi Gereken hususlar


Değerli LPG kullanıcıları aracımıza tüm işlemler sonucunda LPG Otogaz sistemi taktırarak dönüşümünü sağladık. Aracımızla kaza ve sıkıntı yaşamadan, asgari düzeyde LPG tüketimi ile kullanmak istiyorsak lütfen aşağıda dikkat edilmesi gereken hususlara riayet edelim.
Lpg’li ve Otogaz’lı Araçlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler hususlar
- Marka seçimi çok önemlidir. Müşteri memnuniyeti ön planda olan , geniş bir servis ağına sahip ve otomobil firmaları tarafından test edilip onaylanarak sıfır araçlara monte edilmeye değer bulunan firmaların ürünleri tercih edilmelidir.
- Dönüşüm sonrası yakıt tadilatını ruhsatlara hemen işletmek gereklidir. Ama ne yazık ki 2 defa masraf etmemek için aracın muayene günü beklenmekte bu da kontrollerin zamanında yapılmamasına sebep olmaktadır.
- Aracın dönüşüm sonrası bakımları ile benzinli bakımları zamanında ve aksatılmamalıdır. Ayrıca aracın LPG dönüşümü sonrası bakımları yani araç hava filtresi, yağ ve yağ filtresi ile buji değişimleri yapılmalı ki aracın LPG’de düzgün çalışması ancak benzinde de düzgün çalışmasıyla mümkün olacağını unutmamalıyız.
- Bu bakımlar yetkili LPG montaj servisinde yaptırılmalıdır.
- Ayrıca LPG’li araçların da 10.000-15.000 km’de periyodik bakımları olduğunu unutmayalım. LPG filtreleri ile bağlantıları kontrol edilmeli. Lpg filtresi değiştirilmeli Kaçak varsa ayarlar yapılmalı yoksa tesisat yeniden döşenmelidir.
- LPG otogaz’ın kokusuz olduğunu unutmayalım. Kaçak fark edilebilmesi amacıyla sonradan sarımsak kokusuna benzer koku katılmıştır. Bu kokunun fark edilmesi durumunda derhal LPG otogaz sistemi kapatılarak yetkili montaj servisine müracaat edilmelidir.
- Unutmamalıyız ki tüm araçlar her yıl veya iki yılda bir muayeneden geçme zorunluluğu bulunmaktadır. LPG’li ve Otogazlı araçlar da MMO’nun gaz sızdırmazlık kontrol birimlerinden gaz sızdırmazlık raporu almaları gerekmektedir. Bu kontrollerin yapılarak araç muayenelerinin zamanında yaptırılması yasal bir zorunluluktur.
- LPG sistemi monte edildikten sonra dönüşüm yapıldığına dair bilgiyi sigorta firmanıza bildirilmesi gerekmektedir. Yoksa aracınız kasko kapsamı dışında tutulacaktır.
- LPG tanklarının ömrü imal, tadil ve montajı hakkındaki yönetmeliğin ilgili maddesine göre imal tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce tankları yetkili bir firmada değiştirmeleri hem can ve mal güvenliği açısından hem de muayene öncesi zorunludur.
- LPG Tanklarında Emniyetli dolum seviyesinin %80 olduğunu unutmayalım. Yani tank hacminin %20’si gaz, %80’i likit LPG olmalıdır. Aracın daha fazla yakıt alsın diye sallanması yanlış olduğu gibi aşırı dolum da tehlikelidir, ayrıca valf sisteminin bozulmasına neden olur.
- LPG dolumu denetim altındaki istasyonlardan veya kalitesini garanti eden firmalardan yapılmalıdır. Unutmamalıyız ki ülkenin her bölgesinde Otogaz gerektiği şekilde denetlenememektedir. Bu da dönüşüm kitlerinin metali ile lastik aksamına zarar vermekte istenmeyen kazalara sebep olmaktadır.
- Sadece lpg fiyatlarını dikkat etmeyiniz İstasyonun lpg lisanslı istasyon olmasına dikkat ediniz.EN589 standardı olması yakıtın en az 89 MON’a sahip olması gerekmektedir.
- Oto gaz dolum yapılan yerin plastik kapağının devamlı kapalı olmasına dikkat ediniz.
- Araç ilk çalıştırıldığında ya da motor stop edildiğinde lpg kokusu alınması normaldir ancak çalışma esnasında gaz kokusunun gelmesi kaçak olabileceğini gösterir bu durumda ihmal etmeden yetkili montaj servisine gidilmelidir.
- Araçta en ufak kaçak hissedildiğinde sigara içilmemeli, motor ve kontak kapatılmalıdır.
- Otogaz’ın soğuk yanıklara sebep olacağından sızıntı esnasında cilt ile temas etmemesine önem gösterilmelidir.
- Sıralı sistem haricindeki lpg’li araçların belirli aralıklarla benzinle çalıştırılmaları uygun olacaktır.
- LPG Oto gaz havadan ağır olduğunu unutmayın bu yüzden sıcak, buhar veya direk ateş gibi olan yerlere park etmeyin, sızıntı esnasında alçak seviyelere ineceğinden tehlike arz edecektir. Bu nedenden dolayı çukur, kanalizasyon gibi benzeri yerlere park yapılmaması uygun olacaktır.
- Araç uzun süre bir yerde veya garajda tutulacak ise multivalf üzerinden LPG yakıt kesme valfinin kapatılması uygun düşecektir.
Sonuç olarak diyoruz ki LPG – Otogaz’ın mutfakta kullandığımız tüpten hiçbir farkı yoktur. Nasıl dolduğuna dikkat ettiğimiz gibi nasıl boşaltıldığına, vanaların nasıl açılıp kapatıldığına dikkat etmek, yerlerini öğrenmek, sık sık kontrol etmek her zaman faydalı olduğu gibi olması muhtemel olayların önüne geçmiş olursunuz.
Sizleri sıktıysak özür dileriz. Tedbiri almak bizden takdir Allah’dan İlginize teşekkür ederek makaleme son veriyorum.
Makaleyi hazırlayan ve Yazan (Yazar): Hakan Kaya ( Lütfen Kaynak Göstermeden kopyalamayınız kul hakkı yemeyiniz)