Oto haberTamir Bakım

LPG Tanklarındaki Büyük Tehlikeye !

LPG tanklarının imal tarihinden itibaren 10 yıldan fazla kullanılmaması gerektiğine dikkati çeken uzmanlar, önemli uyarılarda bulundular.

Sürücülerin güvenli LPG dönüşümü, bakım ve periyodik kontrol gibi konuları ihmal etmemesini isteyen uzmanlar LPG‘nin herkesin evinde kullandığı propan bütan hidrokarbonların karışımı ve normal atmosfer koşullarında gaz halinde bulunan yakıt olduğunun dikkatini çektiler.Bu durumun da LPG’yi kolay yangın çıkartan bir yakıt yaptığını ifade eden uzmanlar LPG‘nin gaz halinde olması nedeniyle havayla çok kolay karışabildiğini de dikkat çektiler,

Türkiye’de ekonomik açıdan araçlarda sıklıkla LPG dönüşümü yapıldığını vurgu yaparak söyle devam ettiler:

Lpg’li veya Otogazlı araçlarda dikkat edilmesi gerekenler !

Toplumda LPG tüketildiğinde ‘yakıt ucuz olduğu için az para veriyoruz‘ yanılgısı ön plana çıktığından araçlardaki LPG dönüşümün çok iyi sorgulanması gerektiğini, ayrıca normalden daha fazla yakıt tüketildiğini ve atmosferin daha fazla kirletildiğini. Araçlarda yapılan LPG dönüşümlerinin profesyonel yerlerde yapılması gerektiğini, dolayısıyla LPG‘li araçların kazaya maruz kaldığında sistemi derhal kesecek donanımlarının çok iyi yapılması gerektiğini beyan eden uzmanlar, aksi bir durumda ise yangın çıkması çok kolay olduğu için ve yangın anında olay mahallini terk etmenin ise neredeyse imkansız olduğunun altına vurgu yaptılar.
Uzmanlara göre LPG‘li araçlar kaza yapıldığında ölüm oranlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerek, LPG‘ye oranla benzinli ya da dizel motorlu araçlarda meydana gelen yangın olaylarında kazazedenin kurtulma şansının çok yüksek olduğunu beyan ederek LPG‘yi çok güvenli şartlarda kullanması gerektiği noktasına vurgu yapmışlardır.
LPG‘li araçlara her şeyden önce güvenilir emniyet sistemi takılması gerekmektedir.LPG dönüşümünün profesyonel yerlerde yapılması ve emniyet sisteminin ise kusursuz olması gerekmektedir.Ayrıca araç hangi motor donamımı ile üretilmiş ise dönüşüm yapılmaksızın orjinal hali ile kullanılması uygun düşecektir.
Evlerde kullanılan LPG’lerin yani tüplerin aynı gaz olduğunu düşünecek olursak araçlara oranla çok fazla risk taşımamaktadır. Ancak sönmüş olan ocaktan sızan gazın ortama yayılması durumunda tehlike oluşturmaktadır.
LPG’li araçlarda kayıt dışı kullanım ile olumsuzluklarının önüne geçmek adına LPG dönüşüm, bakım ve periyodik kontrol problemlerinin zamanında ve eksisiz olarak yapılması gerekmektedir.Bu sebeple 6 ay veya 10 bin kilometrede bir periyodik bakım yaptırılmalıdır.

LPG’li araçların güvenle kullanmak adına LPG montajındaki elemanların tamamı ECR-67R ve TSE standardına uygun olmalıdır. Ayrıca LPG sisteminde kullanılan her bir elemanın kullanım yerine bağlı olarak bir ekonomik ömrü olduğu da düşünecek olursak sistemin en önemli parçalarından biri olan LPG tankının imal tarihinden itibaren 10 yıldan fazla kullanılmamalıdır. Mutlaka LPG‘li araçların 6 ayda veya 10 bin kilometrede bir mutlaka periyodik bakımlarının yapılması gerekmektedir.

Uzmanlara göre Standartlara uygun imal edilerek dönüşümü yapılan, ekonomik ömrü olan 10 yılda bir değişimi yapılan, periyodik bakımları zamanında ve uzman kişilerce montajlanarak yapılan LPG sistemi gaz tankının çarpma sonucunda yırtılması veya patlamasının söz konusu olmayacağını beyan ettiler.
Yukarıda belirtiğimiz gibi zamanında gereken ne ise yapalım ki son pişmanlığın fayda getirmeyeceğini yaşayarak öğrenmeyelim saygılar..
Kaynak:tramer-sorgulama - Kopya
Yazar: Hakan Kaya

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu