Bunları biliyor musunuzYararlı Bilgiler

Hareket Halindeyken Lastik Patlamasıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Hareket halinde iken Lastik patlamasının herhangi bir sürücüsünün korku listesinde en üst sıralarda yer aldığına şüphe yoktur. Hareket halinde iken lastiğin patlaması aracın kontrolünün tamamen kaybolmasına neden olabilir. SUV ve MUV’lar da ise bir devrilme takla atmak olasılığı çok yüksek . Ne kadar iyi bir sürücü olursanız olun veya arabanız ne kadar güvenli olursa olsun, lastik patlaması tehlikelidir.

İyi haber şu ki, sürekli gelişen lastik teknolojisiyle birlikte patlamalar nadiren de olsa meydana gelmektedir. Yine de hareket halinde iken lastiğin patlaması esnasında ne yapacağınızı bilmeniz en iyisidir.

1-Güvenli sürüş hızını koruyun ve hayatta kalın. 

Hızınız ne kadar düşük olursa, hayatta kalma şansınız o kadar yüksek olur. 80-90 km/sa (50-56 mph) hızda bir patlama, 140-150 km/sa (87-93 mph) hızdan çok daha az dramatik olacaktır. Gerçekten de, 150 km/sa (93 mil/sa) hızda bir lastik patlamasından kurtulursanız, bunu Allah’ın bir armağanı olarak kabul edin.

2-Fren pedalına ani şekil de, panikle basmayın . 

Beynimiz acil bir durumda içgüdüsel olarak fren pedalına panikle sert bir şekilde basmak için hazır beklemektedir. Sakın bunu yapmayın. Elbette bunu söylemek yapmaktan daha kolaydır. Sert frenleme, aslında yapabileceğiniz en kötü şeydir, çünkü bu, aracı daha da dengesizleştirir ve kontrolden çıkarır.

3-Ayağını aniden gazdan çekme, Hız sabitleyiciyi devreder çıkart.

Yavaş ve kademeli olarak ayağınızı gazdan çekin. Aslında Michelin, hızlandırıcı girişini yani gaz pedalını yavaşça bırakmadan önce sakinliğinizi korumanızı öneriyor. Patlamış bir lastiğin yavaşlama kuvveti o kadar güçlüdür ki, arabanız yine de hızla yavaşlayacaktır. Hız sabitleyiciyi devreye aldıysanız, derhal devreden çıkardığınızdan emin olun.

4-Aracı düz tutmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. 

Patlak bir lastikle viraj almak veya dönüş yapmak otomobilin soğukkanlılığını büyük ölçüde bozar. Arabanız bir tarafa çekiyorsa, düz gitmesi için direksiyonu ters yöne çekmeniz gerekebilir. Bu çok önemlidir, aksi takdirde yol ayrımına veya daha da kötüsü karşı şeride sürüklenme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

5-Araçı Aşırı düzeltmeye çalışmayın.

Ana fikrimiz , aracın dengesini korumak olmalıdır. Direksiyon simidinin keskin bir şekilde çevrilmesi devrilmeye neden olabilir. Kontrolü ele aldığınızda ve yavaş yavaş güvenli bir park yerine geçtiğinizde bile, bunu mümkün olan en hafif direksiyon hareketleriyle yapın

6-Aracın yavaş yavaş durmasına izin verin. 

Gerekirse motor frenini kullanın. Sadece aracınız yavaşladığında, frene hafifçe basın. Dönüş sinyallerini kullanın ve güvenli bir şekilde yoldan çıkın. Gerekirse çıplak metal tekerlek yani cant üzerinde sürün, ancak hızla giden bir araba tarafından arkadan uçma riskiniz olduğundan yolun ortasında durmayın. Durduğunuzda ise dört’lü ikaz lambasını etkinleştirmeyi unutmayın.

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu