Araçlarda yağ değişimi ne zaman ve nasıl yapılmalı !


Araç üreticileri yağ değişim süresini kullanım şartlarına göre belirtmiştir.Yağ firmaları kullanılacak olan yağın ne kadar sürede değişmesi gerektiğini fabrika şartlarında çeşitli test cihazları ile ölçümler yaparak test eder.
Otomobillerde kullanılan yağların ve yağ filtresinin değişimi aynı anda yapılmalıdır. Değişim için uygun görülen süre aracın yapmış olduğu kilometreye önemsemeden 1 yıldır. Bu süre sonunda araçta kullanılan yağ ve yağ filtresi değiştirilmesi gereklidir.
Trafiğin çok yoğun olduğu şehirlerde sürekli çalışan ve iş makineleri gibi uzun süre çalışan otomobillerin yağ değişim süreleri normale oranla daha düşüktür.
Dikkat Otomobil yağ değişiminde
: Yağ seviyesinin kontrolü genel anlamda 500 kilometrede bir yapılmalıdır eğer araçta yağ eksilmiş ise gereken kadar eklenmeli ve kontrol edilmelidir.
Yağın bozuk ve özelliğini kaybettiği elle kontrol edilebilir mi?
“HAYIR”. Yağın özelliğini kaybettiği anlaşılabilmesi için bazı kimyasal testlerin yapılması gerekmekir. Bu testler de ancak gelişmiş üreticileri tarafından farklı cihazlar ile uygulanabilir.
Yağ değişiminde nelere dikkat edilmelidir?
Yağ değişiminde yağ sıcakken boşaltılmalıdır. Yağ filtresi yenisi ve orjinal ile değiştirilmelidir. Ayrıca değişim sırasında karter contasının da yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. Motora araç üreticisinin önerdiği kalite ve performans seviyesindeki yağ konmalıdır. Satın alınacak yağ güvenilir bir satış noktasından alınmalıdır. Yağ değişimi yetkili kişilerce ya da servislerce yapılmalıdır.
Şehir içi ve yoğun dur-kalk (kısa mesafeli) araç kullanımında motor yağı değişimi ne zaman yapılmalıdır?
Yoğun dur-kalk trafikte sürekli çalışan araçların (taksi, dolmuş vb.) yağ değişim süreleri normal yağ değişim sürelerinin %50 si kadardır. Bu durum birçok araç üreticisinin şartlarında belirtilmiştir.
Yağ değişiminde neden filtreleri değiştirmeliyim?
Motorun emme manifoldundan çekilen havanın içerisinde bulunan toz vb. gibi katı partiküller ile yakıtın yanması sonucunda geriye kalan bakiye parçacıklar yağın temizleyici etkisiyle piston ve silindirin üzerinden alınarak filtreye aktarılır. Bu özelliği yağlara, içerdikleri deterjan ve dispersan gibi katıklar verir.
Motorlu araçlarda yağ seçimini neye göre yapılmalıdır?
Araç üreticileri yapmış oldukları uzun çalışmalar sonucunda kendi ürettikleri araçlarda kullanılacak yağlara ait özellikleri belirlemişlerdir. Belirledikleri özellikleri de kendi araç kullanım kataloglarına da belirtmişlerdir. Yağ seçiminde araç kataloğunda yazan performansta ya da kalite seviyesindeki şartları sağlayan yağın kullanılması, kataloğun olmadığı durumlarda araç üreticisi firmanın yetkili servisine ya da müşteri hizmetlerine danışılmalıdır. Bununla birlikte yağ üreticisi firmalardan da destek alınabilir.
Unutmayınız ki zamanında ve km oranlarında değiştireceğiniz motor yağınız aracınızın performansını arttıracağı gibi yakıt tasarrufuna da katkıda bulunacaktır. Bu size daha çok maddi kazanç sağlayacaktır…