Aracınızı Dondorucu Soğuklarda nasıl çalıştırmalıdır


Dışarısı soğuk bebeğim!
Soğuk bir kış sabahında kalkmak ve hareket etmek yapmak isteyeceğiniz en son şeydir. İster inanın ister inanmayın, arabanız da aynı şekilde hissediyor.
Kış mevsiminin getirdiği sıfırın altındaki soğuklara nasıl başa çıkacağınızı hem sizin hem de arabanızın öğrenmesi kaçınılmazdır.
Sizi ayağa kalkıp etrafta dolaşmak için motive edemeyiz, ancak o soğuk sabahlarda arabanızı çalıştırmanıza yardımcı olacak bir kaç ipucu verebiliriz.
Soğuk Havada Dizel Araçları Çalıştırmak İçin Yapılması Gerekenler
Soğuk havada dizel araç çalıştırma işlemi birtakım zorluklar barındırıyor. Zira dizel araçların çalışma prensibi benzinli araçlara göre farklı işliyor. Bu yüzden soğuk havalarda dizel araç çalıştırma işleminden önce şu adımların izlenmesi gerekiyor:
- Öncelikle kontak anahtarı kademe kademe çevrilmeli ve ikaz ışıklarının sönmesi beklenmelidir. Dizel araçlarda yakıtın yanması, ısıtma bujileri aracılığıyla sağlandığından bu bekleme süresi elzemdir.
- İkaz ışıkları içinde yer alan sarmal yaya benzeyen simge, ısıtma bujilerinin durumunu belirtir ve bu ışığın sönmesi ısıtma bujilerinin kullanmaya hazır olduğunu gösterir.
- Buji ışığı söndükten sonra kontak anahtarı çevrilerek araç çalıştırılabilir. Araba çalıştırıldıktan hemen sonra hareket edilmemeli motorun ısınması için 1 ila 1,5 dakika kadar motor rölantide çalıştırılmalıdır.
Dizel araba soğuk hava şartlarına karşı bazı olumsuzluklar geliştirse de bu basit adımlar izlenerek sorun kolayca çözülebiliyor.
Soğuk Havada Benzinli Araçları Çalıştırmak İçin Yapılması Gerekenler
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor. Bir başka deyişle kışın benzinli araba, dizel araba gibi sorunlar oluşturmuyor. Lakin kış aylarında motorun ısınması için 1 ila 2 dakika beklemek motor ömrünü uzatan etkenler arasında gösteriliyor.
Soğuk Havada LPG’li Araç Nasıl Çalıştırılır?
LPG’li araçlarda NTC sensörü adı verilen elektronik bir algılayıcı bulunuyor. Bu algılayıcı dış ortam sıcaklığını algılıyor ve motorun kolay çalışması için enjektör ile püskürtülecek yakıt miktarını ayarlıyor. Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG’li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor. Soğuk havalarda LPG’li araçların çalıştırılmasında problem yaşanmaması için çalıştırılma esnasında benzin konumuna alınmaları yine stop edilirken de benzin konumunda bırakılmaları tavsiye ediliyor.
Soğuk havalarda aracınızı çalıştırmak için ipuçları


Her şeyi kapatın:
Akünüzün tüm enerjisini aracınızı çalıştırmaya odaklaması gerekir, bu nedenle radyo, ısıtıcı, buz çözücü, farlar ve ön cam silecekleri gibi tüm elektronik aksamları kapatarak ona yardımcı olun.


Arabanızı çalıştırmayı deneyin:
Anahtarı çevirin ve bekleyin. Motoru yaklaşık 10 saniye marş basın, ancak daha fazla uzun tutmayın – motoru aşırı ısıtmak veya aşırı zorlamak istemezsiniz. Motor marş etmezse, motoru birkaç dakika dinlendirip tekrar deneyin.


Tekrar deneyin:
Motorunuz çalışmaya yakın ancak normalden yavaş geliyorsa, bir kez daha ara verin ve yeniden çalıştırmayı deneyin. Birkaç denemeden sonra çalışmıyorsa, aküyü arabadan çıkarabilir ve ısıtmak için sıcak bir ortama alabilirsiniz. Akü ısındıktan sonra aracınıza geri koyun ve çalışıp çalışmayacağını görün.


Atlama zamanı:
Aküyü çıkarmakta rahat değilseniz veya arabanızın motorunu çeviremiyorsanız, aküyü değiştirmek en iyi seçeneğinizdir.
Soğuk havada motor sorununun önlenmesi
Aracınızın o soğuk kış sabahlarında çalışmaya başlamasını sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.


Pili kontrol edin:
Pilinizin iyi durumda olduğundan ve yaşadığınız bölge için yeterli soğuk marş amperine sahip olduğundan emin olun. Güvenilir tamirciniz, başka bir kışa hazır olduğundan emin olmak için pilinizi test edebilir.


Arabanızı koruyun:
Bir garaja park ederek aracınızı elementlerden (yani soğuk ve sıcak v.b.) koruyun. Garajınız yoksa, bir garajın, ağacın altına veya bir binanın yanına park etmek bir miktar koruma sağlayabilir.


Bunu ısıt:
Özellikle kışları soğuk geçen bir bölgede yaşıyorsanız, blok ısıtıcı veya akü ısıtıcısına yatırım yapmak motorunuzu gece boyunca sıcak tutacaktır. Bu, işe zamanında gitmek ile bir çekicinin size yardım yapmasını beklemek arasındaki fark anlamına gelebilir.


Yağın akmasını sağlayın:
Doğru motor yağını kullandığınızdan emin olmak için kullanım kılavuzunuzu kontrol edin. Doğru yağın kullanılması, motorunuzun tüm kritik parçalarına serbestçe akmasını sağlar.


Suyu dışarıda tutun:
Yakıt deponuza kuru gaz katkı maddesi koymak, yakıt hatlarınızın donmasını önlemek için benzindeki suyu gidermeye yardımcı olur.