Araç Güvenliği ve Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Araç Güvenliği ve Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey


Aktif güvenlik sistemleri bu şekilde çalışır ve sizi bir kazadan nasıl kurtarabilirler.
Araba alıcılarına sunulan sürücü yardımı güvenlik özelliklerinin sayısı son birkaç yılda hızla arttı, bu nedenle hangi teknolojilerin ne yaptığı konusunda kafa karıştırmak kolay. Bu özelliklerin nasıl çalıştığını ve bir kazadan kaçınmanıza nasıl yardımcı olabileceklerini anlamak , bunları içeren seçenek paketlerinin ekstra paraya değip değmeyeceğine karar vermenin anahtarıdır.
Bu özelliklerin bazılarına veya tümüne sahip bir araç satın alırsanız, bunların nasıl çalıştığını ve bazen neden çalışmadıklarını ve yaklaşan bir olay konusunda sizi uyarması durumunda ne yapmanız gerektiğini bilmek önemlidir. Yardımcı olmak için, her birinin nasıl çalıştığının bir açıklamasıyla birlikte mevcut tüm sürücü yardımı özelliklerini burada topladık.Adaptif Hız Kontrolü


Adaptif Hız Kontrolü
Adaptif cruise control, önde daha yavaş bir araç tespit ederse, ayarlanan seyir hızını değiştirmek için aracın radar ve kamera modüllerini kullanan bir kolaylıktır. Adaptif cruise control devreye girdiğinde, araç öndeki araçla belirli bir mesafeyi koruyacaktır; birçok araba, takip mesafesi için üç set seçeneğiyle gelir. Özelliğin bazı gelişmiş versiyonları, öndeki araç durursa aracı tamamen durduracak ve ardından trafik hareket etmeye başladığında geri gitmeye başlayacaktır. Böyle bir özellik oldukça kullanışlı ve yoğun trafikli sürüş senaryolarında hız sabitleyici kullanımına izin vererek sürücü yorgunluğunu azaltıyor .
Aktif Park Yardımı


Aktif park yardımı ile donatılmış araçlar, sonar ve radar kullanarak boş park yerlerini arar ve ölçer ve ardından sürücü gaza ve frene basarken aracı aktif olarak bu noktalara yönlendirir. Bazı üreticiler hem paralel hem de dikey park etme imkanı sunar, ancak bazıları aracı bir veya diğeriyle sınırlar. Tecrübelerimize göre, bu sistemler mükemmel değildir ve kaldırımlar, yakın park edilmiş araçlar veya diğer çevresel faktörler tarafından kolayca tetiklenebilir.
Otomatik Acil Frenleme


Öne bakan kameralar ve radar kullanarak, otomatik acil frenleme özelliğine sahip araçlar, sürücüyü başka bir araç, yaya veya nesne ile yakın bir ön çarpışma konusunda uyaracak ve ardından sürücü herhangi bir işlem yapmazsa, aracı sürücü adına frenleyecektir. Bazı araçlarda, araç geri giderken çalışan benzer bir otomatik acil fren sistemi de bulunur. Otomatik acil frenlemeyi birkaç araçta test ettik ve gerçekten amaçlandığı gibi çalışsalar da, çarpışmayı tamamen önlemek için her zaman yeterince sert veya yeterince erken frenlemediklerini, bu nedenle sürücülerin bu tür özelliklere güvenmemesi gerektiğini gördük. Bazı sistemler yalnızca düşük hızlarda çalışırken, daha gelişmiş sistemler otoyol hızlarında bile çalışır. Otomatik acil frenleme, 2022 yılına kadar tüm yeni otomobillerde standart bir özellik olarak aşamalı olacak..
Otomatik Uzun Farlar


Otomatik olarak uzun huzmelere geçiş yapan far sistemleri yeni bir özellik gibi görünebilir, ancak bunlar aslında 1950’lerden, General Motors’un Cadillac, Buick ve Oldsmobile otomobillerinde piyasaya çıktıklarından beri varlar. Bir şekilde güvenilmez olduğu kanıtlanan ışığa duyarlı sensörlere dayanan erken sistemlerin aksine, günümüzün otomatik uzun farları, karşıdan gelen bir aracın farları ile yol işaretlerinden yansımayı daha kolay ayırt edebilen yüksek teknolojili kamera modülleri tarafından kontrol ediliyor.
Kör Nokta Monitörü


Arka tamponlardaki sonar sensörlerini veya bazen dış aynalardaki kameraları kullanan kör nokta izleme sistemleri, bitişik şeritleri izler ve sürücüyü, sürücünün kör sporunda olabilecek veya aracın tavan sütunları tarafından gizlenmiş olabilecek diğer araçlar konusunda uyarabilir. Bu özelliğe sahip çoğu otomobilin dış aynalarında, yakınlarda ve bir şerit üzerinde bir araç algılandığında yanan veya yanıp sönen uyarı lambaları bulunur; bazı araçlar, yan şeritte bir araba varken dönüş sinyali etkinleştirilirse bip sesi çıkarır. Kör nokta monitörlerinin genellikle oldukça iyi çalıştığını ve başka bir sürücüyü kesmenize yardımcı olabileceğini görüyoruz.
Sürücü Dikkat Monitörü


Bu tür bir sistem, uykulu ve dikkati dağılmış sürüşten kaynaklanan kazaları önlemeye yardımcı olmak için sürücünün gözünü tutar. Çoğu sistem, sürücünün dikkatli bir şekilde araba kullanıp kullanmadığını veya yorgun mu yoksa mesaj mı attığını belirlemek için otomobilin hareketlerini ve direksiyon düzeltmelerinin hacmini izlemek için sensörler kullanır. Bu sistemler, sürüşe ara vermeyi teşvik etmek için görsel veya sesli bir uyarı sağlar. Cadillac’ın Super Cruise’unda kullanılana benzer daha modern sistemler, uykululuk belirtilerini izleyen sürücüye bakan kameralar kullanır.
İleri Çarpışma Uyarısı


Uyarlanabilir hız sabitleyiciye benzer şekilde, ön çarpışma uyarı sistemleri, yavaş veya durmuş trafik için öndeki yolu izlemek için radar, kamera veya her ikisini kullanır. Önden çarpışma uyarısı, çarpışmayı azaltmanın daha temel bir biçimidir ve sürücüyü – genellikle hem görsel hem de sesli bir uyarıyla – sürücünün frene basacağı umuduyla bir çarpışmanın yakın olduğu konusunda uyarır. Bu sistemlere bazen, herhangi bir işlem yapılmazsa sürücü için fren yapacak otomatik acil frenleme eşlik eder, ancak sürücüler, tüm araçların her iki özelliği bir araya getirmediğinin farkında olmalıdır.
Şerit kalkış uyarısı


Şeritten ayrılma uyarısı, genellikle şerit işaretlerini arayan ve araç şeridinden çıkma tehlikesiyle karşı karşıyaysa veya dönüş sinyali etkinleştirilmeden şeritten çıkmaya başladığında sürücüyü uyaran kamera tabanlı bir sürücü yardımı özelliğidir.
Şeritte Kalma Yardımı


Şeritten ayrılma uyarısının aksine, şeritte kalma yardımı özelliği, aracı istenen şeritte tutmak için direksiyonda küçük düzeltmeler yaparak şeritten ayrılmayı önlemeye yardımcı olur. Bazı sistemler şeritten ayrılmaya eşlik etmek için hala görsel veya sesli bir uyarı sağlarken, şeritte kalma yardımına sahip bazı otomobiller aracı sessizce şeride yönlendirir. Araba yön değiştirdiği ve direksiyon simidi sürücü tarafından herhangi bir direksiyon ayarı yapılmadan hareket ettiği için, bu genellikle direksiyonun arkasından hissetmek kolaydır.
Gece Görüş


Gece görüş özellikleri henüz yaygın bir sürücü yardımı özelliği değildir. Şu anda, Audi, BMW, Cadillac ve Mercedes-Benz gibi markaların lüks otomobillerinde gece görüş sistemleri sunuluyor ve karanlıkta çıplak gözle kolayca görülemeyen yayaları, hayvanları ve araçları izlemek için ileriye dönük termografik kameralar kullanıyor. göz. Genellikle aracın bilgi-eğlence ekranındaki küçük bir ekran, potansiyel engellerin bir ısı işaretiyle özetlendiği, ileride ne olduğuna dair bir görüntü gösterir. Sisteme bağlı olarak, sürücü bir engelin algılanmasına eşlik edecek ayrı bir görsel veya sesli uyarı alabilir. Bu sistemlerin yanından geçmenin zor olduğunu gördük.
Park Sensörleri


Yakınlık sensörleri olarak da adlandırılan park sensörleri , park halindeki arabalar, uzun kaldırımlar veya direkler gibi engelleri bulmak için ultrasonik dönüştürücüler kullanarak park manevraları sırasında sürücüye yardımcı olur ve araç nesneye yaklaştıkça temposu artan bir dizi bip sesiyle sürücüyü uyarır. . Sensörler genellikle ön ve arka tamponlarda bulunur.
Yaya Algılama


Aracın dışındakileri korumak amacıyla, birçok modern otomobil, karşıdan karşıya geçen veya ortak bir şeritte bisiklete binen insanları izlemek için kameralar kullanan bir yaya algılama sistemi ile birlikte gelir. Bu özelliğe sahip bazı araçlar, sistem bir yaya ile çarpışmak üzere olduğunu algılarsa otomatik olarak fren yapar.
Arka Çapraz Trafik Uyarısı


Aracın park sensör sistemi veya kör nokta izleme için kullanılan sonarlar ile aynı ultrasonik dönüştürücüleri kullanan arka çapraz trafik uyarısı, aracın arkasına yandan yaklaşan araçlar veya yayalar konusunda sürücüyü uyarabilir. Bu özellik, özellikle kalabalık alanlarda park yerlerinden geri çıkarken kullanışlıdır. Bazı araçlar, çarpışmanın mümkün olduğunu algılaması durumunda aracı durdurmak için otomatik olarak fren uygular.
Yarı Otonom Sürüş Modu


Tesla’nın Autopilot sistemi, Nissan’ın ProPilot Assist’i ve Cadillac’ın Super Cruise’u gibi, yarı otonom sürüş modları , sürücü yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olmak için tasarlanmış kullanışlı özelliklerdir. Bu özellikler arabanızı tam otonom bir araca dönüştürmese de, sürüşün çoğunu basit adaptif hız sabitleyiciden daha fazlasını yapar. Örneğin, hem Tesla’nın hem de Cadillac’ın sistemleri, aracın otoyolda kendisini yönlendirmesine ve belirli bir hızı korurken amaçlanan şeritte merkezlenmesine izin verir. Hatta bazı sistemler, gerekirse otomatik olarak veya sürücü dönüş sinyalini etkinleştirirse şerit değiştirir.
Trafik İşareti Tanıma


Başka bir kamera tabanlı sistem olan trafik işareti tanıma, belirtilen hız sınırı gibi yol işaretlerini arar ve bilgileri sürücüye bir hatırlatma olarak sunar. Bazı sistemler geçiş kısıtlamalarını gösteren işaretleri ve diğer yol uyarılarını da tanıyabilir. Trafik işareti genellikle sürücüye bir hatırlatma olarak aracın baş üstü ekranına, gösterge ekranına veya bilgi-eğlence ekranına yansıtılır. Bazı araçlar, hız göstergesinde kırmızı bir çizgi ile hız sınırını gösterir.Bu içerik, üçüncü bir tarafça oluşturulur ve korunur ve kullanıcıların e-posta adreslerini sağlamasına yardımcı olmak için bu sayfaya aktarılır. Bu ve benzeri içerikler hakkında daha fazla bilgiyi piano.io adresinde bulabilirsiniz.