Tamir BakımTeknik BilgiYararlı Bilgiler

Arabanızda Yapabileceğiniz Pratik Kontroller

Kıymetli oto severler bu makalemizde daha uzun ömürlü kullanmak ve basit arızalardan dolayı yolda kalmamak adına araçlarımızda herkesin yapabileceği kolay ve basit kontrolleri sizler için otosorgulama.com olarak derleyerek aşağıda maddeler halinde sunduk.

Unutulmaması gereken “Araç yolda bırakmaz bakımsız araç yolda bırak” düsturu ile hareket edersek ve aşağıda verdiğimiz bir kaç tane pratik bilgileri uygularsak bu sayede yolda kalmayı ve çan sıkıntısını en aza indirmiş oluruz.

AKÜ KUTUP BAŞLARININ KONTROL EDİNİZ:

Akü kutup başları zamanla oksitlenebileceğinden, üzerindeki vidalar gevşetilip bir zımpara yardımıyla basitçe temizleme işlemi yapılabilir. Akü kutup başı temizliği yapılırken, akü kutup başları sökülür ve kutup başları zımparalandıktan sonra tekrar yerine takılır. Bu sayede akünün şarj edilememesi gibi sorunlar da ortadan kalkmış olur.

akü-kontrolü

 

MOTOR SOĞUTMA SUYU KONTROL ETMEYİ İHMAL ETMEYİN:

Motor soğutma suyu, özellikle sıcak havalarda çok çabuk eksilmektedir. Motor kaputu altında bulunan hazneden, motor soğutma suyu kontrol edilebilir, antifrizli su eklenebilir. Normal su koymak, soğutma sisteminde kireçlenmelere sebep olabileceğinden, antifriz katkılı su eklemek bu tarz durumların önüne geçecektir.

motor sogutma suyu kontrolu

 

SIK SIK HAVA FİLTRESİ KONTROLÜ VE TEMİZLİĞİ YAPIN:

Hava şartları ve yol şartlarından kaynaklanan sebeplerden dolayı hava filtresi zaman içerisinde tıkanabilir ve bu da, arabanızın çekiş performansını olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durumda hava filtresi kazanı sökülerek içerisindeki filtre basınçlı hava yardımıyla temizlenebilir ya da yenisiyle değiştirilebilir. Hava filtresi kazanı sökülürken, öncelikle vidalar ya da mandallar gevşetilip filtre çıkarılır. Daha sonra filtre basınçlı havayla temizlenir ve filtre kazanı yerine takılır.

hava-filtresi-kontrolu

 

MOTOR YAĞI SEVİYESİ KONTROLÜ AKSATMAYIN:

Motor yağ seviyesi kontrolü oldukça önemlidir. Çünkü zamanla ısınan ve soğuyan motor yağı, sıcaklık farkından ya da motor deformasyonuna bağlı olarak gerçekleşen eksilmelerden dolayı, motor yağı eklemesi gerekebilmektedir. Böyle bir durumda motor yağ çubuğu çıkarılıp üzerindeki çizgiden, işaretli yere kadar olan kısım kontrol edilmeli ve seviye bu çizgi altındaysa motor yağı eklenmelidir. Motor yağı eklerken, motor yağı kapağı açılır ve eksik miktar kadar göz kararı yağ eklenir. Ekleme işleminden sonra araba çalıştırılır. Daha sonra stop edilen arabanın yağının dibe çökmesi beklenir. Ardından yağ ölçümü yapılır. Motor yağı eksikliği devam ediyorsa işlem tekrarlanır.

motor-yagi-seviyesi kontrolu

 

EL FRENİ KONTROL ÖNEMLİ:

Kimse yokuşta arabasını bırakıp geldiğinden bir sürprizle karşılaşmak istemez. Zaman içerisinde yıpranan kampanalar veya arka fren disk- balata seti, el freni performansını olumsuz etkileyebilir. Böyle bir durumda el freni birkaç diş çekilmeli ve tutma performansı gözden geçirilmelidir. Eğer arabanın el freni birkaç diş çekili olmasına rağmen gitmesi söz konusuysa veya el freni çok yukarıdayken arka tekerlerin tam kilitlenmesi gerçekleşiyorsa, ya fren teli gevşemiştir ya da fren balatasının değişmesi gerekmektedir.

el-freni-kontrolu

 

CAM SİLECEK SUYU KONTROLÜ

Arabanızın camlarını silmek istediniz ve silecekleri çalıştırdınız. Ancak su bittiği için silecek motorundan su gelmiyor. Böyle sürprizlerle karşılaşmamak için cam silecek suyu haznesi açılarak seviyesi kontrol edilebilir, eğer eksiklik varsa, özel cam silecek suyu sıvısı eklenmelidir. Siz siz olun sakın sıvı deterjan veya benzeri bir şeyi, silecek suyu haznesine koymayın. Çünkü bu tarz sıvılar köpürme yaptığından, silecek suyu motorunu bozabilmektedir. Cam silecek suyu kontrolü için silecek suyu haznesi açılır, silecek suyu seviyesi kontrol edilir ve silecek suyu eklenir.

cam silecek suyu kontrlolu

 

LASTİK HAVA BASINCI KONTROLÜ ÖNEMLİ :

Fren performansını, yol tutuşunu ve yakıt tüketimini doğrudan etkileyen lastik basıncı, mutlaka lastik ebatlarınıza uygun seviyede yapılmalıdır. Üretici firmanın kullandığı lastik ebatlarına uygun hava basıncını, şoför kapısı tarafındaki bant üzerinden de kontrol etmek mümkündür. Burada yazan değerler dışında farklı değerlerde hava basıncı uygulanması, lastiklerinize kalıcı zararlar verebilir. Bunu en yakın akaryakıt istasyonundaki hava pompalarıyla kontrol etmeniz son derece basittir. Üreticinin belirlediği hava değerlerini girerek, lastik sibobuna pompa ucunu bağladığınızda, dijital lastik pompası ekranında mevcut hava değerleri görülecektir. Zaten bu pompa, fazla havayı boşaltacak ve eğer eksik varsa, girdiğiniz değerler kadar lastiğinizi şişirecektir.

lastik hava basinci kontrolu

 

Kaynak: Ajanslar

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu