Arabanızda Yapabileceğiniz Küçük Tamirler


Hepimiz hayatımızda bir şeyleri tamir etmişizdir. Evde, dışarıda, arabada… Elbette her işi uzmanına bırakmakta fayda var ama insanın bir şeyi kendi kendine yapabilmesinin keyfi de kıyas götürmüyor doğrusu. İlgimizin büyük bölümüne sahip arabalarda yapılacak tamirler de buna dahil.
Birçok teknolojik araç gibi arabalar da gözümüzü korkutuyor. Bilgisayarlarda nasıl küçük parçaları değiştirebilir, birtakım iyileştirmeler sağlayabilir ve periyodik temizlikleri yapabiliyorsak arabalarda da yapabiliriz. Hem de bu tamirlerin veya değişikliklerin bir çoğu yarım saatinizi bile almayacak.
Şunu da belirtmekte fayda var: Eskiden araba motorları biraz daha farklıydı ve daha geniş müdahale olanağınız bulunuyordu. Yeni model arabalarda motorlar basitçe söylemek gerekirse daha kapalı bir kutu gibi. O yüzden her istediğiniz müdahaleyi yapamayabiliyorsunuz.
Bir de hemen her sürücü kursunda anlatılan bir çözüm var: Kopan V kayışı yerine naylon kadın çorabı geçirmek. Eski model araçlarda daha basit yapılı V kayışlarında bu mümkün olsa da günümüzün karmaşık yapılı araçlarında bunu denemeniz bile neredeyse imkansız.
Peki, bu kadar şeyi liste dışı bırakmışken sizin yapabilecekleriniz neler? Eski model araçlarda seçeneğiniz biraz daha fazla. Ama merak etmeyin, yeni model araçlarda daha birçok tamir sizi bekliyor. İşte kendi kendinize yapabileceğiniz küçük tamirler:
1. Soğutma sıvısını zamanında değiştirebilirsiniz.
2000’li yıllardan önce arabalarda ulaşması daha kolay olan şeylerden biri de soğutma sıvısıydı. Yeni arabalarda da birkaç adımı takip ederek soğutma sıvısını tam gerektiği zamanda değiştirebilirsiniz. Ama bu sıvının toksik olduğunu unutmayın. Hiçbir şekilde temas etmeden ve hiçbir yere değdirmeden sızdırmayan bir kaba boşaltmanız önemli. Satın alırken fiyat araştırması yapın. Daha uygun fiyat veren yerler olabilir. Bizzat almanızın karlı olup olmadığını da hesaplayın. (Bu işlemi yapabilmek için birtakım aletlere de ihtiyacınız olacak.)
2. Yağ değişimi masraflarından tasarruf edebilirsiniz.
Transfer kutusu sıvılarını ve diferansiyel yağları değiştirmek kolay ve ucuz. Yağınızın tamamını değiştirmeniz gerekmeyebilir. Bazen yağ eklemek yeterlidir. Yağı yenilemenizin yanı sıra eski yağ filtrenizi yeni yağ filtresiyle değiştirmeniz de gerekecek.
3. Hava filtrenizi yıllık olarak değiştirebilirsiniz.
Tıkalı bir araba filtresi arabanızın alternatif akımına ekstra yük bindirebilir ve kışın sıcaklığı düşürebilir. Hava filtrenizi yılda en az bir kere değiştirin. Maliyeti yüksek olmadığı için ekonomik açıdan da avantajlı duruma geçersiniz. Motor sıcakken işlem yapmayın.
4. Buğulanan farlarınızı temizleyebilirsiniz.
Farlarınız buğulanıyorsa hemen değiştirmeye çalışmayın. Muhtemelen içeriden kaynaklanan bir sorundur ve aynı şey tekrar olabilir. Buğu kendiliğinden kaybolmuyorsa özel, buğu önleyici malzemelerle silmeyi deneyebilirsiniz.
5. Aşınmış akü kutup başlarınızı temizleyebilirsiniz.
Akü kutup başları oksitlenebilir veya gevşek bağlanmış olabilir. Bu durumda yeterli akım iletmez. Akünün boşalması veya akım iletmemesi aracın gerektiği gibi çalışmasına engel olur. Gres yağıyla temizleyebilirsiniz.
6. Buz çözücü ızgarasını tamir edebilirsiniz.
Arabanızın buz çözücüsünün ızgarası tıkanabilir. Bunu buzu çözen bir ürünle kendi kendinize temizleyebilirsiniz. Bu ürünler buz önleyici özelliğe de sahip olabildiğinden daha sonra bu işlemi daha az tekrarlamanızın anahtarı da olabilir.
7. Tekerlek değiştirebilirsiniz.
Lastik patlaması beklenmedik araba arızalarındandır. Patladığında sakin kalıp yavaşlamalı ve kenara çekmelisiniz. Tekerlek değişimi için tekerleklerin patlaması gerekmez. Her tekerleğin belli bir ömrü vardır ve yaz ile kış lastikleri farklıdır. Krikoyla aracı kaldırmanız gerekecek. Bu işlemi yolda yapıyorsanız gerekli mesafelere uyarı levhaları yerleştirin.
8. Lastik basıncını ayarlayabilirsiniz.
Benzin istasyonlarında hava pompaları bulunuyor. Tekerleklerinizin olması gerekenden daha inik olduğunu fark ederseniz buralarda şişirebilirsiniz. İdeal basınç değeri tekerlek markanıza, araba modelinize ve başka etmenlere göre değişebilir. Bu bilgileri yetkili servislerden öğrenebilirsiniz.
9. Boyanızdaki inatçı lekeleri çıkarabilirsiniz.
Otomobillerimizle gezmeyi çok seviyoruz. Dolayısıyla kaportamızda oluşacak bin bir çeşit lekeyi göze almalıyız. En sık rastlanan kirler arasında kuş pisliği, ağaç reçinesi ve zift var. Bu lekeleri çıkarmak için fırça ve sert maddelere sarılmamak gerekiyor. Arabalar için özel şampuanları deneyebilirsiniz. Boyada dengesizlik veya kaportada çöküklük varsa bunu yetkili servise bırakmanız daha iyi olabilir.
10. Küçük aksesuarlarla büyük çözümler sağlayabilirsiniz.
İlk akla gelen, otomobillerde çakmak yerine takabileceğiniz şarj kablosu. Bu kabloyla akıllı telefonlarınızı şarj edebilir, uzun yolculuklarda tabletinizde film izleyebilirsiniz. Arka koltukta oturanlar için ön koltuklara televizyon da taktırabilirsiniz.
Yollarda epey ilginç yöntemler görebiliyoruz: Kırılan camlara koli bandı yapıştırmak, kapanmayan bagajı sicimle bağlamak gibi. Ama kendinizi veya başkalarını riske sokabilecek üstünkörü çözümlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Kırık camları ve farları, kapanmayan çalışmayan aksamları yetkili servislerde tamir ettirin. Yukarıda bahsettiğimiz kendi kendinize tamir önerilerine girişmeden önce de önce dikkat etmeniz gereken hususlar var:
1. Araştırma yapın, konuya ve parçalara hakim olun.
Araba konusu çok engin bir konu ve bambaşka bir deneyim alanı. Buji, stepne, volan kayışı, vb. Belki küçük bir tamir için hepsini bilmeniz gerekmez ama o sırada size lazım olacak parçaları ve nerede olduklarını araştırmanız gerekir. Yoksa küçücük görünen bir sorunu kocaman hale getirmeniz işten bile değil. Günümüzde internette birçok kaynaktan bilgiye ulaşmak mümkün. Telefonunuzdan veya tabletinizden internet nimetlerinden yararlanmayı ihmal etmeyin.
2. Bilenlere sorun, benzer konuda deneyim sahibi olanlar size yardımcı olabilir.
Araba sizin için yeni bir hobi, yeni bir heves olabilir. Ama unutmayın ki bu işle yıllardır ilgilenen insanlar var ve bu kişilerden yakınınızda olan biri muhtemelen çıkacaktır. İnternetten birçok bilgiye ulaşabilirsiniz; fakat konunun birebir anlatılması ve gösterilmesi çok daha benzersiz bir kaynak sağlayacaktır.
3. Yeterince zaman ve alan ayırın, asla ve asla acele etmeyin.
Dar bir zaman ve dar bir alanda yapmaya niyetlendiğiniz tamiri tam manasıyla yapmanız imkansıza yakın. O yüzden bu işe girişmeden önce geniş bir vakit ayıracak şekilde ayarlayın kendinizi. Sonra kendinize geniş bir çalışma alanı yaratın. Tamirinizi çabucak halledebilirsiniz elbette. Ama unutmayın, umduğunuzdan çok daha uzun da sürebilir. Aceleye getirip daha büyük sorunlarla karşılaşmak istemezsiniz.
4. Yaptıklarınızı kontrol etmeyi sakın unutmayın.
Meşhur şarkıda da geçtiği gibi: “Hatasız kul olmaz.” Hayatta en emin olduğunuz işi yaparken bile yanılabilirsiniz ya da o sırada bir şeylerin ters gideceği tutabilir. O yüzden muhakkak yaptığınız tamiri de en az bir iki kere kontrol etmeyi unutmayın. Gözünüzden kaçan veya o arabanın o modeline özel bir ayrıntı olabilir. İşi sağlama almakta fayda var.
5. Sizi aşacak bir durumsa aracınızı servise teslim edin.
Her şeyi denediniz, okumadığınız kaynak ve sormadığınız insan kalmadı, zaman ve alanınız da geniş ama diyelim ki tamiri yapamıyorsunuz. Bunu gurur meselesi haline getirmeyin. Yapamıyorsanız yapamıyorsunuzdur. Bilmediğiniz, sizi aşan bir tamiri yapmakta ısrar ederseniz çok daha büyük sorunlara neden olabilirsiniz. Arabanızı uzman ellere teslim etmekten çekinmeyin.
Kaynak: ajanslar