Bunları biliyor musunuzOto Bilgi

10 Numara Yağ Nedir ve nasıl üretilir

10 Numara Yağ Nedir?

Araç kullanımının yakıt fiyatları ile doğru orantılı bir şekilde artığı günümüzde bazı sürücüler, petrol ürünlerindeki bu artış nedeniyle, yakıttan tasarruf elde etmek amacıyla 10 numara yağ adı verilen bir karışım kullanmaktadırlar. Atık yağlardan oluşan bu karışımın içeriği üreticisine göre değişebilmektedir. Hangi maddelerin karıştırılması ile ortaya çıktığı tam olarak bilinmeyen bu yağın tehlikeli olduğu aşikâr ve kanunlarla yasaklanmıştır.

10 Numara Yağ Nasıl Üretiliyor?

Atık motor yağları, solvent, kullanılmış yağlar ve atık bitkisel yağların karışımından oluşan 10 numara yağ, üreticiye göre farklı birleşimler den oluşmaktadır. Merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde ve terminallerde üretilen, bazen de sınır ülkelerden kaçırılan 10 numara yağ, ucuz olması nedeniyle bilinçsiz kişilerce tercih edilen, yanıcı olması nedeniyle de son derece tehlikeli olan bir yağ türü.

10 Numara Yağ Tehlikesi

Motor sıcaklığının yükselmesine sebep olan 10 numara yağ, yükselen sıcaklıkla birlikte kablo gibi aksamların alev alması riskini dolaylı bir şekilde doğurur ve bu yüzden araçta yangın çıkabilir. 10 numara yağ kullanılması çevre için de ciddi anlamda bir tehdit unsurudur.
Bilinçsiz sürücü, yakıtı ucuza getireyim derken aslında daha fazla zarara girmektedir. Motorun emisyon değerlerini yükselten kontrolsüz yanma, enjektör ve yakıt pompasının tıkanmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla motor performansı ciddi oranda azaltmakta bu vesile ile zarar vermektedir.

10 Numara Yağ Kullanmanın Cezası

Bu konuda sadece üreticiye değil, 10 numara yağ kullananlara da ceza var. Yargıtay kararına göre 10 numara yağ satanlar ve kullananlar 2-5 yıl hapis cezası ve para cezası ile cezalandırılıyor. 
Kaçak yağ satıcılarının davası
Cihanbeyli Sulh Ceza Mahkemesi, kaçak yağ sattıkları gerekçesiyle yargılanan Bekir Ü.ve Murtaza Ü’yü “1705 sayılı ticarette tağşişin men’i ve ihracatın murakabesi ve korunması hakkında kanuna aykırılıktan” para cezasına çarptırdı. İki sanık kararı temyiz etti. Yargıtay 7. Ceza 2010/ 12 bin 957 esas ve 2012/21 bin 934 karar sayılı kararında, 10 numaralı yağı “kaçak petrol” kapsamında değerlendirdi ve mahkeme kararını bozdu. Sanıkların 1705 sayılı kanun kapsamında değil, 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’ndaki cezai hükümlere göre 2-5 yılla cezalandırılması istendi. Petrol Piyasası Kanunu’na göre, akaryakıt haricinde kalan solvent, madeni ve baz yağ ve benzeri petrol ürünlerinden elde edilen akaryakıt ve akaryakıt haricinde kalan benzeri petrol ürünlerinin “kaçak petrol” kapsamı içinde sayıldığı vurgulanan kararda “Halk arasında 10 numara yağ olarak bilinen akaryakıta dönüştürülmüş petrol ürününün de kaçak petrol olarak değerlendirilmesi gerekmektedir” denildi.
Karar ne anlama geliyor
Daire kararına göre, bundan böyle 10 numara yağ davaları 5015 sayılı yasa ek 5. madde kapsamında değerlendirilip cezalandırılacak. Kaçak petrolü satışa arz eden gibi satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi de iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılabilecek.

İşte uygulancak yeni cezai hükümler

Yargıtay’ın uygulanmasını istedi ek 5. maddenin “Kaçak petrol ile ilgili ceza hükümleri” aynen şöyle:

“Kaçak petrolü satışa arz eden, satan, bulunduran, bu özelliğini bilerek ticarî amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Kaçak petrolün ve kaçakçılıkta kullanılan suç araç ve gereçlerinin müsaderesine de hükmolunur. Ulusal markeri yetkisiz olarak üreten, satışa arzeden, satan, yetkisiz kişilerden satın alan, kabul eden, bu özelliğini bilerek nakleden veya bulunduran kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır. Ulusal markerin kimyasal özelliklerini taşımasa bile, bu madde yerine kullanılmak amacıyla üretilen kimyasal terkipler hakkında da bu fıkra hükmü uygulanır. Kanunen daha ağır cezayı gerektirmeyen hallerde; Kurum tarafından, ek 3 üncü maddenin birinci fıkrasına aykırı hareket edenlere, tasfiye edilen kaçak petrolün vergiler dahil satış bedelinin üç katı tutarında ayrıca idarî para cezası verilir.”
Kaynak:otosorgulama.com

Daha Fazla Göster

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu